Tarih: Sal Oca 09, 2007 11:51 am Mesaj konusu: 3 fiLtre testi..
Dedikoduyu önlemek:
Sokrat sır saklaması sebebiyle büyük bir üne sahipti..
Bir gün bir tanidik
büyük filozafa rastladi ve dedi ki,
'Arkadaşınla ilgili ne duyduğumu
biliyor musun? 'Bir dakika bekle' diye cevap verdi Sokrat.
'Bana birsey söylemeden evvel senin kücük bir testten geçmeni istiyorum
Buna Üçlü Filtre Testi deniyor.' 'Üclü Filtre? ' 'Dogru, ' diye devam etti Sokrat.
'Benimle arkadasim hakkinda konusmaya baslamadan önce, bir süre durup ne söyleyecegini filtre etmek, iyi bir fikir olabilir. Bu ona 3 filtre testi
dememin sebebi.
Birinci filtre 'Gerçek Filtresi 'Bana birazdan söyleyecegin
seyin tam anlamiyla gercek oldugundan eminmisin?' 'Hayir,' dedi adam Aslinda bunu sadece duydum ve....
' Tamam, ' dedi Sokrat Öyleyse, sen bunun gercekten dogru olup olmadigini bilmiyorsun. Simdi ikinci filtreyi
deneyelim, ' Iyilik Filtresini.'Arkadasim hakkinda bana söylemek üzere
oldugun sey iyi birsey mi?
' Hayir, tam tersi...'
' Öyleyse, 'diye devametti Sokrat.
Onun hakkinda bana kötü bir sey söylemek istiyorsun ve bunun
dogru oldugundan emin degilsin.Fakat yinede testi gecebilirsin, cünkü geriye
bir filtre daha kaldi.
'İşe yararlılık filtresi.' Bana arkadasim hakkinda söyleyecegin sey benim isime yarar mi?
'Hayir, ' gercekten degil. 'Iyi,' diye tamamladi Sokrat Eger, bana söyleyecegin sey dogru degilse, iyi degilseve ise yarar ve faydali degilse bana niye söyleyesin ki...?
Yakin ve sevgili herhangi bir arkadasiniz hakkinda başıboş konuşmalar duyduğunuz her sefer bu 3 filtre testini kullanmak dostluklarınızın kalıcılığını temin edecektir.. _________________
Medeniyet dediğin açmaksa bedeni,
Desene hayvan insandan daha medeni..
'Iyi,' diye tamamladi Sokrat Eger, bana söyleyecegin sey dogru degilse, iyi degilse ve ise yarar ve faydali degilse bana niye söyleyesin ki...?
Söylenenler bizim açımızdan işe yarar ve faydalı olmayabilir...Ama burada söz konusu olan arkadaşımızdır...Birileri onun hakkında kötü ve asılsız söylentiler çıkardıysa onu savunmak ve iddiaların yalan olduğunu söylemekte bize düşer...
Bu felsefi düşüncede Soktra'ta katılmıyorum...Bide şöyle düşünelim birileri bize geldiğinde senin hakkında kötü bir söz duydum dediğinde aynı filtreleri o zamanda uygular mıyız? Kesinlikle hayır...İddiaları dinler gardımızı alır, bir güzel savunmaya geçeriz...Kendim için yaptığım şeyleri arkadaşım içinde yapazsam Aarkadaşlığın ne anlamı kalır...
Bunlarda benim düşüncelerim... _________________ Ben Kalpleri Kırarak Değil, Kazanarak Hükmederim...
Kayıt: Aug 29, 2005 Mesajlar: 3955 Nerden: Teknem ile gezdiğim cennetlerden..
Tarih: Çrş Oca 10, 2007 6:10 am Mesaj konusu:
Ben seni boşu boşuna sevmiyorum MeRu'cum.. Senden evvel davransaydım kelimeler farklı dizilmiş olsa da özünde aynı şeyleri yazardım emin ol.. _________________
Söylenenler bizim açımızdan işe yarar ve faydalı olmayabilir...Ama burada söz konusu olan arkadaşımızdır...Birileri onun hakkında kötü ve asılsız söylentiler çıkardıysa onu savunmak ve iddiaların yalan olduğunu söylemekte bize düşer...
Bu felsefi düşüncede Soktra'ta katılmıyorum...Bide şöyle düşünelim birileri bize geldiğinde senin hakkında kötü bir söz duydum dediğinde aynı filtreleri o zamanda uygular mıyız? Kesinlikle hayır...İddiaları dinler gardımızı alır, bir güzel savunmaya geçeriz...Kendim için yaptığım şeyleri arkadaşım içinde yapazsam Aarkadaşlığın ne anlamı kalır...
Bunlarda benim düşüncelerim...
iLginç bi yakLaşım..farkLı bi bakış açısı..
doğru oLabiLir..
işte o zaman karşımızdakinin dedikodu yapmasına engeL oLmak gerek..
hem arkadaşımız için..hem de o insanın günaha girmesini önLemek için..
amma veLakin fazLa muhabbetimizin oLmadıı insanLara bunu uyguLamakta fayda var..
sonra ALLah korusun kafamızda o pek samimi oLmadıımız insana karşı şüphe uyanabiLir..
ve hakkında kötü düşünmeye_su-i zanna- başLayabiLiriz..
o bakımdan yine de yabana atıLmıycak bi test..
en azından insanLarın geneLi için..
MaLum her arkadaşımızLa samimi oLamayabiLiriz..
asLında keLime kökünü düşündüümüzde;
arka+daş>arkadaş__arkanı koLLayan, seni destekLeyen vs. anLamLarını çıkarabiLiriz..bu durumda yazıda geçen "arkadaş" keLimesine dayanarak diebiLiriz ki bu testin mantığında bi sorun var..
ama "arkadaş" keLimesi zamanLa bence anLam bakımından deişikLiğe uğramış..e o zaman bu test yine geçerLiLiini kazanıo..
ayy ben çok karıştırdım yaa..
neyse.. _________________
asLında keLime kökünü düşündüümüzde;
arka+daş>arkadaş__arkanı koLLayan, seni destekLeyen vs. anLamLarını çıkarabiLiriz..bu durumda yazıda geçen "arkadaş" keLimesine dayanarak diebiLiriz ki bu testin mantığında bi sorun var..
ama "arkadaş" keLimesi zamanLa bence anLam bakımından deişikLiğe uğramış..e o zaman bu test yine geçerLiLiini kazanıo..
neyse..
İyi misin?...
Başlıkla sonucun hiç bir alakası yok...Tamamen konu sapmış...Sokrat'ın buradaki tavrı aklıma, "bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın" atasözünü getirdi...
Katılmıyorum!.... _________________ Ben Kalpleri Kırarak Değil, Kazanarak Hükmederim...
Başlıkla sonucun hiç bir alakası yok...Tamamen konu sapmış...Sokrat'ın buradaki tavrı aklıma, "bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın" atasözünü getirdi...
Katılmıyorum!....
dedim ya zaten..
Alıntı:
neyse..
katıLmak zorunda diiLsin zaten..
dedim ya "bence"..
şahsi kanaatim yani.. _________________
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız